Van Kade tot Zelfkant: community kunstproject in het Singelpark, Leiden

 

Leiden: Stad van kunst en kennis, textielstad en stad van vluchtelingen. Die drie elementen komen allemaal samen in Van Kade tot Zelfkant, het community kunstproject dat in de zomer van 2022 plaatsvond in het Singelpark. Kunstenaars Sara Vrugt en Nina Mathijsen maakten in hun mobiele atelier traditioneel Leids Saai, de stof die de stad in de 17e eeuw grote rijkdom bracht. Dat deden ze niet alleen: meer dan 150 deelnemers droegen bij aan het maakproces. 
 

Het eindresultaat, een lap nieuw Leids Saai van tien meter lang, is t/m 30 oktober te bewonderen in Museum De Lakenhal. 

Welkom in Leiden?! 

Van Kade tot Zelfkant is onderdeel van de tentoonstelling Welkom In Leiden?! die sinds 2020 in het Singelpark te zien is. Vrijheid, grenzen en migratie staan hierin centraal. De singels begrensden ooit de stad, maar zijn nu een plek waar we verbinding met elkaar zoeken. We komen samen in het Singelpark, maken er een praatje met buurtgenoten en, in de voetsporen van de middeleeuwse wolbewerkers, hebben er oude ambachten leren herwaarderen.

Sara & Nina

 

samenwerken / textiel / bomen / handwerken / visueel ontwerp / multi-disciplinaire activistische campagnes / powerliften / koken / tekenen / wolfetish / dansen / lezen / recyclen / borduren / aquarel / improviseren / repareren / bakken / grootschalige participatieve gesammtkunstwerken / radicaal zelfonderzoek / houtskeletbouw / lijstjes

Onze partners